Legendárny Ženevský autosalón má svoje „zlaté obdobie za sebou a jeho brány“ sa už nikdy neotvoria.

Pokračovaním v novom formáte, ak sa to tak dá nazvať, bude auto-šou v Katare. Tento krok jednoznačne mrzí mnohých fanúšikov tohto autosalónu, no aktuálne to už nedávalo podľa slov organizátorov zmysel. Oznámili to v piatok (31.5.2024) prostredníctvom sociálne siete Facebook ­– „Autosalón v Ženeve definitívne končí kvôli prebiehajúcim výzvam a konkurencii v tomto odvetví“.

Autosalón Ženeva
Autosalón Ženeva

Táto, ako aj rôzne iné verejné udalosti čelili v posledných rokoch extrémnym výzvam, a to najmä kvôli pandémii s pred 4 rokov. Koronavírus zrušil túto udalosť v rokoch 2020, 2021, 2022 a 2023. V tomto roku sa jeho brány opäť otvorili, no bolo to veľmi slabé a mnohé zvučné značky tu ani nevystavovali. Podľa slov mnohých návštevníkov to bol autosalón čínskych elektromobilov.

Ženeva hostila svoj úplne prvý autosalón v roku 1905. Na tomto medzníkovom podujatí sa na výstavnej ploche predstavili niektoré z najznámejších automobilov v tomto odvetví. Jaguar E-Type, Porsche 917 a Audi Quattro je iba hŕstka z legendárnych áut, ktoré debutovali v Ženeve. Lamborghini tu predstavilo Countach s odhalením konceptu LP500 a pred viac ako desiatimi rokmi sa tu konalo predstavenie Ferrari LaFerrari.

Autosalón Ženeva
Autosalón Ženeva

Dodajme však, že sprievodná auto šou v Katare, ktorá odštartovala v roku 2023 bude mať pokračovanie, a to už v budúcom roku (GIMS Qatar – od 27. novembra do 6. decembra). Kde niečo končí, iné začína a zostáva nám iba dúfať, že to bude ešte lepšie a zaujímavejšie.

Zdroj: motor1.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté