Elektromobil Xiaomi SU7 je v Číne veľkým hitom predaja.

Predstavenie prvého elektromobilu z dielne Xiaomi prebehlo minulý týždeň. V ten moment sa však strhla aj veľká lavína záujmu o takéto vozidlo, ktoré je atraktívne nielen cenou, ale aj výbavou. Xiaomi si dalo na prvom elektromobile skutočne záležať a o to zaujímavejšie je, že jeho odhalenie na trhu bolo len tri roky po oznámení vývoja.

Xiaomi SU7 je názov prvého elektromobilu, ktorý sa predáva v niekoľkých prevedeniach. Záujem je najmä o prevedenie s prívlastkom Max a Pro, pričom výrobca už musel aj prehodnotiť svoje rozhodnutia o tom, koľko kusov tohto vozidla vyrobí. S jeho príchodom na trh bola overená aj autonómia vozidla, ktorá je aj v reálnych podmienkach na slušných hodnotách.

Xiaomi SU7 je hitom predaja

Prvý elektromobil od Xiaomi bude v predaji zatiaľ len v Číne. Za hranice domovskej krajiny spoločnosti sa má dostať až o pár rokov, pričom odhady sú zatiaľ na rok 2030. Čína však hlási veľký záujem o elektromobil SU7, ktorý sa predáva pomaly ako teplé rožky. Podľa našich zdrojov pritom malo Xiaomi plánovať vyrobiť 3000 vozidiel mesačne, pričom ku koncu roka by sa chcelo posunúť na úroveň 6000 vozidiel mesačne. Tieto hodnoty však nekorešpondujú so skutočným záujmom.

Xiaomi SU7 MaxZdroj: TOUCHIT
Xiaomi SU7 Max

Xiaomi sa tak malo obrátiť na dodávateľov, ktorí majú zrýchliť výrobu elektromobilu. Elektromobil Xiaomi SU7 sa teda predáva tak dobre, že výrobca má vyrobiť až 10000 vozidiel mesačne. Táto hodnota je pritom oveľa vyššia ako boli pôvodné plány. Najväčší záujem má byť o verziu Pro a Max, ktorých výroba sa má navýšiť najviac.

Vozidlo sa vďaka začiatku predaja objavilo aj v testoch v reálnych podmienkach. Testovala sa najmä autonómia vozidla, pričom Xiaomi SU7 Max mal mať podľa interných testov dojazd až 800 kilometrov. V bežných podmienkach však bol dojazd približne 643 kilometrov, čo je o 20,6 % menej ako Xiaomi uvádzalo. Stále však ide o najlepšie vozidlo, ktoré podobnými testami prešlo, porovnávané napríklad s modelom Tesla Model 3 Highland. Tu však treba spomenúť, že Xiaomi SU7 je stále cenovo dostupnejším vozidlom.

Zdroj: andro4all.com (1, 2)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.

Komentáre sú uzavreté