Ako vyplýva z dát spoločnosti Shell na Slovensku, tretina vodičov, ktorá si zakúpi umývací program, neumýva podvozok svojho auta. Zanedbanie starostlivosti o podvozok pritom môže ohroziť jeho technický stav a správne fungovanie.

Najmä počas zimných mesiacov a zo začiatku jari je na cestách množstvo chemických nečistôt, ktoré negatívne ovplyvňujú stav karosérie. A to nielen laku, ktorý máme dennodenne na očiach, ale aj podvozka, ktorý väčšina vodičov často prehliada. Argument, že je suchá alebo len daždivá zima a vozidlo nie je potrebné umývať, však neobstojí. Zo štatistík Slovenskej správy ciest a samosprávnych krajov vyplýva, že vozovky sú neustále upravované, aj keď si to vodiči neuvedomujú. Posyp každého kilometra ciest, ktorý podlieha zimnej údržbe, prebehne aspoň raz za zimu.

Na vozovky aj počas tejto zimy vychádzajú sypače, ktoré čiastočne eliminujú tvorbu poľadovice. V tomto momente nastáva situácia, keď vaše vozidlo prichádza do kontaktu so soľou alebo inými posypovými materiálmi, ktoré v spojení s vlhkosťou nepriaznivo pôsobia na karosériu vozidla. A to nielen s jeho lakovanými časťami, ale aj s podvozkovými komponentmi, ktoré sú pred naším zrakom ukryté v spodnej časti. Napriek tomu, že sú „neviditeľné“, sú v prvej línii pri strete so všetkými nečistotami a posypovými materiálmi, ktoré sa nachádzajú na cestách.

Ktoré časti podvozka sú najnáchylnejšie?

Chemické posypy, kamienky, nánosy blata, ale aj sneh, ktorý sa dostáva do podblatníkov, kde zamrzne a začne sa topiť, narúšajú nielen povrch kovov, ale aj všetkých gumových súčastí. Ohrozené sú napríklad silentbloky, čapy, tesnenia hnacích hriadeľov, tlmiče, diferenciál, brzdy, vzduchové vankúše, ale aj výfukový systém. Na týchto miestach následne môže vznikať mikrokorózia, všetky ochranné a silikónové časti, ktoré tvoria aj konzervačnú vrstvu súčiastok, strácajú svoj mazací vplyv.

Kritické sú aj pohyblivé časti ramien. Ak sa podvozok pravidelne neumýva, materiály začínajú postupne korodovať, gumové časti viac tvrdnúť, čím sa oslabujú a stávajú menej odolnými. Časom sa tak môže stať, že pri zanedbaní čistenia podvozka nebudú plne funkčné.

Prečo je starostlivosť o podvozok dôležitá?

Umývanie podvozka je dôležité pre jeho spoľahlivosť a bezpečnosť, aby soľ a ďalšie nepriaznivé zložky ďalej nenarúšali odolnosť materiálov. Tým, že budete pravidelne umývať podvozok, tak aj náklady na údržbu nebudú v konečnom dôsledku také vysoké a automobil si udrží svoju hodnotu a funkčnosť. Ak nemáte dostatok času alebo priestor umývať auto ručne, ideálnym riešením je návšteva autoumyvárky. Pri výbere zvoľte takú, ktorej súčasťou je umývanie podvozka ako súčasť väčšiny umývacích programov. Tak je to napríklad pri čerpacích staniciach Shell. Na vybraných staniciach je súčasťou aj ručné tlakové predumytie. A keďže každé ročné obdobie so sebou prináša iný druh nečistôt, sú aj umývacie linky vybavené vhodnou chémiou a čistiacimi prostriedkami, ktoré sa menia podľa ročného obdobia (napr. zimný variant je zameraný na odstránenie zvyškov solí a pod.). Kvalitné umytie a starostlivosť o auto sú tak zabezpečené po celý rok.

Umývanie podvozka a karosérie = úspora a udržanie si hodnoty vášho automobilu.

Ako spoznám problém?

Problém, ktorý vznikol aj neumývaním podvozka, spoznáme okrem iného podľa toho, že auto môže oveľa skôr začať vydávať tikavé alebo búchavé zvuky a vytvárať vôľu na náprave. To, že nebol podvozok pravidelne umývaný je vidieť v servise najmä pri nastavovaní geometrie kolies. S pohyblivými súčiastkami sa nedá hýbať a je potrebná ich výmena, čím sa celý úkon ďalej predražuje. Pravidelná starostlivosť tak zabráni ďalším násobne vyšším nákladom.

Starostlivosť je potrebná počas celého roka

Ak si hovoríte, že mňa sa to netýka, pretože mám zakrytovaný podvozok, nie je to pravda. Veľká časť funkčných prvkov a pohyblivé časti (ramená, hnacie poloosy, diferenciály, kardany, tlmiče) sú vždy odokryté. Rovnako aj výfukové potrubie a výfuk. „Platí pravidlo, že kam sa dostanú nečistoty, tam sa dostane aj tlakové čistenie, čiže voda. Čím menej navštevujete umyvárku, tým viac je podvozok zanedbaný.

Ako často je ideálne navštíviť autoumyvárku? Záleží od nájazdu kilometrov a množstva znečistenia. Okrem solí v zimnom období sa totiž na vozovke počas celého roka nachádzajú aj ďalšie látky, ako zvyšky prevádzkových kvapalín, asfalt, blato či prach. Tie taktiež neustále zanášajú podvozkové časti a extrémne vplývajú na celkovú bezpečnosť prevádzky vozidla.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté