Čo vlastne dosiahnete, ak si kúpite prémiové pneumatiky? Zvýšite si úroveň bezpečnosti a pôžitok z jazdy a navyše pri jazde ušetríte.

Pre vodičov je teraz vhodný čas zamyslieť sa nad výberom správnych pneumatík na bezpečnú, pohodlnú a úspornú letnú jazdu. Veľké prezúvanie zo zimných na letné pneumatiky začína práve okolo Veľkej noci.

Na trhu je obrovská ponuka pneumatík a je dôležité, aby ste si vybrali to pravé. Výber správnych pneumatík môže napríklad zásadne ovplyvniť dĺžku brzdnej dráhy: rozdiel môže byť na mokrej vozovke pri rýchlosti 80 km/h až 15 metrov a na suchom povrchu pri rýchlosti 100 km/h sedem metrov.

Aj keď sa počiatočná investícia do obstarania kvalitných letných pneumatík môže zdať dosť vysoká, dlhodobé výhody zahŕňajú nielen lepší výkon a komfort, ale aj prevádzkové úspory.

Najazdite dvakrát viac kilometrov

Nemecký magazín Auto Bild porovnal kilometrový dojazd 20 rôznych letných pneumatík. Úplne najlepšie z porovnania vyšli prémiové pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, ktoré s celkovým najazdením 63 200 kilometrov prešli viac ako dvojnásobok toho, čo (lacné) pneumatiky, ktoré sa v teste umiestnili na poslednom mieste.

Auto Bild na dvadsiatich testovaných letných pneumatikách porovnával aj cenu na 1 000 najazdených kilometrov. Ako najlacnejšie vyhodnotil pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s cenou 8,70 €/1 000 km, teda približne o 50 % nižšou, ako bola priemerná cena/1 000 km siedmich najhoršie hodnotených pneumatík (16,14 €). To predstavuje úsporu približne 50 % na každých 1 000 najazdených kilometrov.

Pripravený pre elektrické vozidlá

Kvalitné letné pneumatiky sú už optimalizované na špeciálne potreby elektromobilov. V skutočnosti sú všetky pneumatiky Goodyear navrhnuté tak, aby spĺňali požiadavky ako elektromobilov, tak aj vozidiel so spaľovacím motorom.

Najnovšie letné pneumatiky Eagle F1 Asymmetric 6 obsahujú inovatívne technológie, vďaka ktorým zvládajú vyššiu hmotnosť a vyšší krútiaci moment typický pre elektromobily. Ich dezén súčasne potláča hluk a znižuje hlučnosť v kabíne.

Komfort pri jazde

Technológia Goodyear SoundComfort dokáže znížiť hluk v interiéri vozidla na polovicu (až o 4 dB), takže sa pneumatiky dobre hodia práve pre elektromobily, pri ktorých hluk pneumatík a vozovky spravidla tvoria dominantnú zvukovú kulisu v interiéri.

Eliminujú defekty

Vodiči navyše môžu ťažiť z vynikajúceho komfortu, ktorý zabezpečujú špičkové funkcie, ako je technológia Goodyear SealTech, ktorá zvláda utesniť defekty behúňa až do priemeru 5 milimetrov. Touto dodatočnou funkciou sú vybavené vybrané rozmery pneumatík Eagle F1 Asymmetric 6.

Moderné technológie pri pneumatikách

Letné pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 získali viacero ocenení. Pneumatiky sú vybavené prvkami, ako je napríklad technológia Dry Contact Plus, ktorá ich pomáha prispôsobiť štýlu jazdy a požiadavkám vozidla a zlepšuje ich výkonnosť na suchej vozovke. V mokrých poveternostných podmienkach zväčšuje technológia Wet braking Pro, ktorá vychádza zo skúseností spoločnosti Goodyear z automobilového športu, mikrokontakt pneumatiky s povrchom vozovky, čo zlepšuje ovládateľnosť a brzdné vlastnosti pneumatík.

V lete len letné pneumatiky

V období, keď sa na jar zvýšia teploty, je vhodné prezuť auto na letné pneumatiky. Najnovšie testy preukázali, že pri brzdení na mokrej vozovke z rýchlosti 80 km/h pri 15 °C na zimných pneumatikách, je brzdná dráha približne o dva metre dlhšia ako pri použití letných pneumatík.

Jazda so zimnými pneumatikami v lete negatívne ovplyvňuje dynamické správanie vozidla, zatiaľ čo špecifické zmesi a konštrukcie používané pri letných pneumatikách zaručujú správnu mieru opotrebovania a majú pozitívny vplyv na kilometrový výkon, efektivitu a udržateľnosť.

Tipy na údržbu pneumatík

  • Správna údržba umožní získať z prémiových pneumatík maximum a šetriť náklady. Pravidelne kontrolujte, či nie sú pneumatiky poškodené a zabezpečte, aby spĺňali minimálnu zákonom požadovanú hĺbku dezénu. Príliš ojazdené pneumatiky majú horšie vlastnosti najmä na mokrej vozovke, pretože opotrebovaný behúň horšie odvádza vodu.
  • Kontrola tlaku by sa mala vykonávať raz mesačne. Nedostatočne nahustené pneumatiky spôsobujú nielen vyššiu spotrebu paliva, ale aj vyššie opotrebovanie a v krajnom prípade aj zlyhanie pneumatík. Vždy dodržujte pokyny výrobcu týkajúce sa tlaku v pneumatikách, ktoré nájdete v príručke k vozidlu. Nikdy nepoužívajte pneumatiky s nižším ako odporúčaným záťažovým indexom.
  • Pokiaľ je to možné, vyhnite sa kontaktu s obrubníkmi a výmoľmi. Hľadanie vhodnej trasy a plynulá jazda môžu predĺžiť životnosť pneumatík a znížiť spotrebu paliva.

Zdroj: Goodyear

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté