Goodyear na tlačovej konferencii predstavil ponuku svojich prémiových letných pneumatík Eagle F1 Asymmetric 6. Ponuku rozširuje o 95 nových položiek a to predovšetkým v sortimente 19-palcových a väčších pneumatík.

Model Eagle F1 Asymmetric 6
Model Eagle F1 Asymmetric 6

Európsky automobilový trh sa vyvíja smerom k vyššiemu zastúpeniu modelov SUV a prechod na elektromobily, resp. hybridné pohonné jednotky. Goodyear predpovedá na trhu SUV v rokoch 2022 až 2027 zloženú ročnú mieru rastu vo výške 5,5 %. Už v druhej polovici roku 2022 pritom SUV tvorili viac ako polovicu celoeurópskeho predaja nových vozidiel.

Široká ponuka

Nové položky zahŕňajú pneumatiky s rozmerom 19 palcov a viac. Aktuálne sa zavádzajú do predaja a viac ako 30 % z nich zahŕňa špičkové technológie typu Goodyear SoundComfort a SealTech.

Použité technológie

Technológia Goodyear SoundComfort ponúka tichšiu jazdu a optimalizuje pneumatiky pre elektromobily. Všetky nové rozmery sú navrhnuté tak, aby si vodiči mohli s dôverou vyberať optimálne pneumatiky bez ohľadu na pohon svojho vozidla. Niekoľko nových rozmerov je vybavených technológiou Goodyear SealTech. Táto nová technológia automaticky zaceľuje defekty s priemerom až 5 milimetrov v behúni pneumatiky.

Nový rad letných pneumatík Goodyear
Nový rad letných pneumatík Goodyear

Konkrétne testy

V roku 2023 nemecký časopis Auto Bild Goodyear ocenil, najmä vďaka vynikajúcim úžitkovým vlastnostiam pneumatík Eagle F1 Asymmetric 6, titulom „Výrobca letných pneumatík roku“. Testovací vodiči časopisu vyzdvihovali prémiový dezén ich behúňa s príkladným výkonom na suchej aj mokrej vozovke a vynikajúci kilometrový výkon“. 

Úprava povrchu pneumatík
Úprava povrchu pneumatík

Nové položky roku 2024

Rozmer (v palcíoh)18″19″20″21″22″23″Celkovo
Eagle F1 Asymmetric 62​17​30​20​18​8​95
SoundComfort4​9​7​6​1​27
SealTech2​3​5

Prémiové pneumatiky

Oplatí sa teda kúpiť prémiové pneumatiky ale radšej sa orientovať sa na lacnejšie modely. Goodyear patrí medzi prémiovú značku a ako sme sa dozvedeli, pomocou nich prejdete dva krát viac kilometrov ako lacné modely, prináša to zvýšenie bezpečnosti jazdy a tieto modely sú pripravené aj na elektrické vozidlá.

V lete by sme mali používať letné pneumatiky. Pri porovnaní so zimnými pneumatikami sa letné prinášajú pri teplote 15 °C skrátenie brzdnej vzdialenosti o 2,2 metra, čo je celkom dosť. Prémiové letné pneumatiky prinášajú s porovnaní s najhoršie hodnotenými modelmi skrátenie brzdnej vzdialenosti za sucha aj za mokra. Kontaktná plocha pneumatík Goodyear sa prispôsobuje štýlu jazdy a povrchu vozovky. Živica umožňuje pneumatike väčší mikrokontakt a lepší brzdný výkon a ovládateľnosť na mokrom teréne,

Univerzálne modely

Ako sme sa na tlačovej konferencii dozvedeli, vo veľkej obľube sú celoročné (tzv. univerzálne) pneumatiky. Treba ale povedať, že tieto pneumatiky nie sú ani na 100 % zimné a ani letné. Goodyear takéto pneumatiky ponúka, ale sú to produkty určené pre špeciálnu skupinu áut a vodičov. Je ich možné používať v čisto mestskej prevádzke a to v zemepisných pásmach, pri ktorých nehrozí silná zima.

Ponuka celoročných pneumatík Goodyear
Ponuka celoročných pneumatík Goodyear

Zdroj: Goodyear

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté