Autonómne elektrické vozidlo od spoločnosti Apple nakoniec na trh nepríde.

Dohadov a špekulácií ohľadom vlastného autonómneho elektromobilu od spoločnosti Apple bolo skutočne veľa. Prvé informácie o takomto vozidle sa pritom objavili už v roku 2014, čiže teraz to bude už približne 10 rokov. Toto vozidlo sa malo označovať ako Project Titan a v poslednej dobe na ňom mal pracovať tím pozostávajúci z približne 2000 členov. Plány s vozidlom boli veľké, no nakoniec z nich nebude pravdepodobne nič.

Ako informovali COO Jeff Williams a Kevin Lynch svojich zamestnancov, Project Titan má byť ukončený. Väčšina členov tímu sa má pritom presunúť na iný projekt, ktorý sa bude spájať s umelou inteligenciou. Apple však pravdepodobne chystá aj väčšie prepúšťanie zamestnancov práve v spojitosti s ukončením spomínaného projektu.

Apple bude namiesto vozidla vyvíjať AI

Trend umelej inteligencie je všade okolo nás a uvedomuje si to aj spoločnosť Apple. Už teraz do jej vývoja investuje nemalé peniaze a zdá sa, že práce na elektromobile neboli také sľubné, ako vízie vývoja vlastného AI modelu. Práce na autonómnom elektromobile však Apple udržiaval dlhodobo a ešte začiatkom tohto roka sme sa dozvedeli nové informácie. Počas roka 2023 mala spoločnosť najazdiť približne 45 000 míľ pomocou ich vyvinutej technológie autonómneho riadenia.

Možný dizajn autonómneho automobilu spoločnosti AppleZdroj: Wccftech
Možný dizajn autonómneho automobilu spoločnosti Apple

V januári sa však objavila aj informácia o tom, že Apple odkladá predstavenie vlastného elektromobilu s autonómnym riadením na rok 2028. Očakávané predstavenie však nakoniec neprebehne, no polepšia si používatelia iných produktov spoločnosti. Práce na umelej inteligencii môžu používateľom priniesť lepší zážitok zo systému iOS, macOS a ďalších. Je však škoda, že po dlhých rokoch nakoniec Apple opustil svoju víziu vlastného elektromobilu.

Do víru elektromobilov sa však pustili aj iní výrobcovia smartfónov a mobilných technológií, pričom za spomenutie stojí napríklad Huawei či Xiaomi. Práve Xiaomi len nedávno na výstave MWC v Barcelone odprezentovalo vlastný elektromobil typu sedan. Apple sa však pravdepodobne medzi podobných výrobcov elektromobilov nezaradí, nakoľko tento projekt ukončuje úplne. Či sa k nemu tak niekedy v budúcnosti vráti zatiaľ nie je známe.

Zdroj: theverge.com, cultofmac.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.

Komentáre sú uzavreté