Spoločnosť na projektoch Titan a T172 pracuje od roku 2014.

Viaceré automobilky začali predávať elektrické vozidlá, avšak do tohto segmentu sa začína zapájať aj čoraz viac výrobcov smartfónov. Xiaomi svoje prvé elektrické autá už predstavilo, svoje plány odhalil aj Huawei. Zatiaľ čo tradiční výrobcovia áut sa pri elektrických autách držia viac pri zemi, tak práve značky ako Xiaomi a Huawei chcú v tejto oblasti súperiť skôr so značkou Tesla. Pri elektrických autách sa neraz spomenula aj spoločnosť Apple, avšak keď to už začalo vyzerať nádejne, tak uvedenie elektrického auta tejto značky vždy na niečom stroskotalo.

Spoločnosť Apple neraz zmenila svoju stratégiu vývoja elektrického vozidla. V jej prípade nešlo iba o odloženie termínu jeho uvedenia, ale aj zmenu technológií, ktoré malo ponúkať. Portál AppleInsider informuje, že Apple má v pláne vyrobiť elektrický automobil so základnými funkciami autonómneho riadenia úrovne 2+, čím by spoločnosť vytvorila dôstojnú konkurenciu pre lacnejšie modely spoločnosti Tesla.

Takýto automatizovaný systém dokáže kombinovať najmenej dve zverené úlohy, napríklad ovládať rýchlosť a smer jazdy. Vodič však musí sledovať dianie a byť pripravený okamžite zasiahnuť. V skutočnosti sa počíta s častými zásahmi vodiča do automatického riadenia. 

Xiaomi SU7Zdroj: Xiaomi
Xiaomi SU7

Spoločnosť už skôr plánovala plne autonómne vozidlo úrovne 4, ale teraz sa rozhodla pre menej ambiciózny plán. Hoci ten pôvodný počítal s uvedením plne autonómneho vozidla už v roku 2026, tak Apple sa bude zatiaľ sústrediť na autonómne vozidlo nižšej úrovne so základnou asistenciou vodiča. Keďže Apple opäť mení plány, tak sa mení aj predpokladaný dátum uvedenia tohto elektrického vozidla s pracovným názvom Apple Car. 

Agentúra Bloomberg dokonca uviedla, že toto vozidlo by sa mohlo na trhu objaviť najskôr v roku 2028, čo znamená, že napríklad čínske Xiaomi získa niekoľkoročný náskok, ktorý sa bude spoločnosti Apple veľmi ťažko dobiehať, teda ak sa jej to vôbec niekedy podarí.

Koncept Apple Car
Koncept Apple Car

Po spustení projektu elektrického automobilu v roku 2014 bola spoločnosť Apple nútená prehodnotiť svoje ambiciózne plány autonómneho vozidla úrovne 4 na úroveň 2. Projekt automobilu bol v každom prípade pre Apple významnou investíciou, pričom stovky miliónov dolárov sa ročne vynakladajú na výskum a vývoj vrátane pohonných jednotiek, hardvéru a softvéru s vlastným pohonom a komponentov vozidiel.

Našťastie existujú informácie, ktoré tvrdia, že je iba otázkou času, kedy bude brázdiť cesty prvý elektromobil spoločnosti Apple. Teraz zostáva iba počkať, či to bude už v roku 2026, alebo až v roku 2028.

Zdroj: AppleInsider

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté