Ako je však na tom Android Automotive?

Jednou z najžiadanejších funkcií v moderných automobiloch je možnosť prepojenia smartfónu a infotainmentu cez Android Auto alebo Apple CarPlay. Momentálne existuje viac ako 800 modelov áut, ktoré podporujú Apple CarPlay, pričom systém Android Auto je kompatibilný s viac ako 500 modelmi áut. Obe platformy majú podobnú funkcionalitu, ale existujú niektoré rozdiely v rozhraní, hlasovom ovládaní a podpore aplikácií tretích strán. Ak už používate Android, nie je veľa dôvodov prechádzať na iPhone len kvôli CarPlay, a naopak. Dôležité pritom je, že Google desať rokov po predstavení systému Android Auto teraz dosiahol významný míľnik.

Nová generácia Apple CarPlay príde už tento rokZdroj: Apple
Nová generácia Apple CarPlay príde už tento rok

Spoločnosť Google potvrdila, že po svete jazdí viac ako 200 miliónov automobilov s podporou Android Auto. Je však potrebné spomenúť aj to, že cesta systému Android Auto nebola vôbec jednoduchá. Teraz snáď neexistuje používateľ Android telefónu, ktorý by minimálne netúžil mať vo svojom aute infotainment so systémom Android Auto. Hoci Google vyzdvihuje značky ako napríklad Nissan, Ford, Renault a Acura, tak netreba zabúdať, že tento systém sa nachádza aj v automobiloch značiek Honda, Subaru, Kia, Chevrolet a mnohých ďalších.

Android AutoZdroj: Google
Android Auto

Okrem spomínaných 200 miliónov automobilov so systémom Android Auto existuje aj takmer 40 modelov, ako sú Nissan Rogue, Renault R5, Acura ZDX a Ford Explorer, ktoré majú integrovaný systém Android Automotive, ktorý stále nie je široko rozšírený. Android Automotive je však plnohodnotný operačný systém, ktorý je nainštalovaný priamo na hlavnej jednotke vozidla. Na rozdiel od Android Auto, ktorý potrebuje smartfón na zrkadlenie funkcií, Android Automotive ponúka natívne prostredie bez potreby pripojenia smartfónu. 

Android AutomotiveZdroj: Cnet
Android Automotive

Vzhľadom na výrazný nepomer integrácie systémov Android Auto a Automotive je zrejmé, že Google v najbližších mesiacoch zapracuje na rozšírení aj zabudovaného systému, čo však rozhodne nebude jednoduchá úloha. Aj preto sa Google snaží tento systém spraviť ešte atraktívnejší, čo potvrdil aj počas konferencie Google I/O 2024, hoci ten bol predstavený iba v roku 2017. 

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté