Motor-šport miluje množstvo ľudí, vrátane nás a keď sa nemôžeme zúčastniť priamo na pretekoch, tak potrebujeme mať dramatickú akciu prenesenú na obrazovku televízora alebo telefónu.

O to sa stará nespočetné množstvo šikovných ľudí a špičkovej techniky, ktorá sa, pochopiteľne, stále vyvíja. Ako isto viete, drony toho dokážu veľa a upgradovali možnosti v rôznych odvetviach a nepochybne aj v motor-športe. Dynamické zábery z dramatických okamihov v rámci pretekov sú tie najzaujímavejšie a diváci si ich pýtajú viac. A nielen viac, ale aj detailnejšie a bližšie k samotným strojom.

RedBull Dron
RedBull Dron (pilot dronu- Shaggy a pilot F1 – Max Verstappen)

Toto dokáže zabezpečiť iba jedna kombinácia – špičkový dron a šikovný operátor. RedBull Technologies v spolupráci so spoločnosťou Dutch Drone Gods vyvinuli dron, ktorý lieta extrémnou rýchlosťou – až 350 km/h. Cieľom kooperácie týchto spoločností bolo vyvinúť kamerový dron, ktorý bude schopný držať krok s Formulou F1, ktorú riadi, Max Verstappen, a to počas celého kola.

Výsledkom je „lietajúci blesk“, ktorý dokáže zrýchliť z 0 na 300 km/h za menej ako 4 sekundy a maximálna letová rýchlosť dosahuje 350 km/h. Po prekonaní všetkých problémov, ktoré na holandskú spoločnosť  Dutch Drone Gods vrhlo auto F1, nastal čas na novú výzvu: udržať krok s motocyklami KTM Moto3 na okruhu v Jereze v Španielsku, kde sa jazdci pripravujú na Red Bull MotoGP Rookies Cup.

„Pamätáte si na šialené vyčíňanie pilotov helikoptér, ktorí sa pokúšali zachytiť dramatické akcie motor-športu v 80. rokoch?“

Nová výzva však vôbec nie je jednoduchšia, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Opak je pravdou, nakoľko pilot dronu bude musieť byť veľmi blízko motoriek a zároveň sa musí pripraviť na trošku dlhšie brzdné dráhy strojov i intenzívnejšie výjazdy zo zákrut.

Pilot dronu, Shaggy, dodal, že „týmto zmenám som sa musel prispôsobiť doslova
za chodu. Počas letu sme tiež potrebovali zmeniť uhol kamery, nakoľko sme sa stále viac približovali, dostávali sa pod mosty a samotná trať je veľmi dynamická z nízkej rýchlosti na vysokú.“

Vo výsledku je poznať, že tento pilot nie je žiadny nováčik a s dronom to vie ako málokto iný. Obdiv však patrí celému vývojovému tímu, ktorý stvoril túto špecialitu. Myslíte si, že toto bude na nejaký čas revolúciou vo video prenosoch v rámci motor-športu? Z nášho pohľadu určite! Kamery na autách, motorkách, kombinézach jazdcov a vrtuľníkoch doplnia doslova exkluzívne a veľmi blízke zábery z dronu.

Zdroj: rideapart.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté