Pamätáte si na štýlové BMW i3 s integrovaným generátorom, vďaka ktorému dokázal malý „elektromobil“ prejsť zásadne viac kilometrov ako akékoľvek iné konkurenčné vozidlo?

Teoreticky ste ho v praxi ani nemuseli nabíjať, stačilo tankovať a spustiť interné nabíjanie batérie, o ktoré sa postaral integrovaný spaľovací generátor. Avšak, kvôli tomuto riešeniu sa nemohla táto verzia BMW i3 označovať ako elektromobil, ale hybrid, a to aj napriek tomu, že spaľovací agregát nebol nejako prepojený s hnacou sústavou.

SYM PE 3
SYM PE 3

S rovnakým riešením sa aktuálne chystá na trh aj spoločnosť SYM, ktorá má v ponuke široké spektrum motocyklov. SYM PE 3 je aktuálne iba konceptom, no je viac ako pravdepodobné, že onedlho bude oficiálne v predaji. V praxi ide o kompaktný elektrický skúter s futuristickým dizajnom (technické dáta ešte nie sú definované), ktorý na pohon využíva výhradne elektromotor dopovaný batériou, no v útrobách bude ukrytý aj záložný spaľovací generátor, ktorý v prípade potreby vyrobí elektrinu pre batériu a dojazd sa tak zásadne navýši.

Základný dojazd na jedno nabitie by mal byť okolo 35 kilometrov, čo nie je veľa, ale na pohyb v rámci mesta to stačí. Avšak, s generátorom, ktorý má 3 litrovú nádrž na benzín sa tento dojazd zásadným spôsobom zvýši. Nabíjanie generátorom sa aktivuje automaticky ak napätie batérie klesne pod 60 voltov. Podľa výrobcu by mal generátor „vyrobiť“ dojazd 90 kilometrov výmenou za jeden liter benzínu, čo znamená, že v tých najideálnejších podmienkach by mohol tento skúter prejsť na jedno nabitie + tankovanie viac ako 300 kilometrov. To je zaujímavé číslo, čo poviete?

SYM PE 3
SYM PE 3

Nám sa tento koncept pozdáva a jednoznačne bude dávať zmysel mnohým zákazníkom. Ak sa e-skúter SYM PE 3 dostane do oficiálneho predaja, tak vás o tom budeme informovať. Veríme, že SYM naláka zákazníkov aj veľmi zaujímavou cenou.

Zdroj: rideapart.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté