Okuliare od spoločnosti Scott sú skvelou voľbou pre všetkých enduro a offroad jazdcov, ktorí sú v teréne od svitu do mrku a nechcú počas dňa meniť viacero párov okuliarov, teda číre a tmavé.

Ak vyrážate do terénu ráno a je dobré počasie, tak mnohí z vás siahnu po tmavých sklách, ktoré eliminujú ostrejšie svetlo i slnečné lúče, avšak, s príchodom večera alebo mrakov už nie sú okuliare s tmavými sklami vyhovujúce a viditeľnosť je značne obmedzená, čím prichádza na rad výmena skiel za číre alebo výmena celých okuliarov.

V spoločnosti SCOTT tento problém vyriešili veľmi efektívne a aj keď nejde o prevratný objav, ale technológiu, ktorá je známa a používaná (predovšetkým v iných športoch a aktivitách), tak mnohých jazdcov zaručene poteší a uľahčí im ich celodenné jazdenie s perfektným výhľadom.

Enduro okuliare SCOTT Prospect Light Sensitive využívajú špičkové fotochromatické sklá, ktoré sa samostatne prispôsobujú aktuálnym svetelným podmienkam – ak je ostré svetlo, tak stmavnú, ak je svetla málo, tak zblednú a máte výhľad takmer ako cez číru optiku. Toto je skvelé riešenie, nakoľko nijako neobmedzuje a zvyšuje aj bezpečnosť jazdca, ktorý má vždy dokonalý prehľad o okolí.

SCOTT
SCOTT

Ako fungujú fotochromatické šošovky? Keď UV lúče dopadnú na svetlocitlivé molekuly v týchto šošovkách, tak im posunú štruktúru, pričom viac stmavnú. To im v jednoduchosti umožňuje absorbovať viac svetla s postupným tmavnutím. Ak je dopadového UV svetla menej, tak sa šošovky opätovne vyjasnia a sú takmer priehľadné. Okuliare s takýmito sklami rôznej kategórie využívajú napr. aj ľudia pohybujúci sa vo vysokohorských podmienkach, kde sa často menia podmienky a ostré svetlo sa odráža od pokrývky snehu/ľadu.

Technológia šošoviek nie je jediným benefitom týchto okuliarov, pochopiteľne! Okrem toho ponúkajú 100% UV ochranu a úpravu proti zahmlievaniu NoFog. Samozrejmosťou je aj špičkový rám SCOTT Prospect, ktorý je vybavený systémom uzamknutia šošovky, 3-vrstvovou tvarovanou tvárovou penou NoSweat, kĺbovými podperami a extra širokým protišmykovým silikónovým remienkom.

Cena okuliarov sa pohybuje v závislosti od obchodu okolo 112 eur, čo je s ohľadom na technológie zaujímavá ponuka.  

Zdroj: rideapart.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté