Na výstave VIVATECH v Paríži sme sa zastavili aj na stánku spoločnosti Peugeot. Po prvýkrát v Európe táto automobilka predstavovala túto novinku a treba povedať, že stánok bol doslova obložený zvedavými pohľadmi.

Nový dizajnový jazyk PeugeotZdroj: TOUCHIT.sk
Nový dizajnový jazyk Peugeot

O čo vlastne ide? Auto budúcnosti je niečo ako pracovňa alebo obývačka na kolesách. Vodič nemá byť pripútaný k volantu, ale bude sa môcť venovať iným činnostiam, zatiaľ čo smeruje k cieľu svojej cesty.

Takto vyzerajú sedadlá v druhom rade. Zdroj: TOUCHIT.sk
Takto vyzerajú sedadlá v druhom rade.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je vyjadrením vízie značky o udržateľnej mobilite budúcnosti. Ide o nový dizajnový jazyk, ktorý vyzdvihuje mačací a atraktívny postoj automobilov tejto značky a prináša výraznú zmenu dizajnu interiéru. Čisto elektrické vozidlo tejto značky je vybavené elektrickou technológiou 800 V. Jeho 100 kWh batéria mu umožňuje prejsť až 800 km na jedno nabitie.

Dizajn zadnej častiZdroj: TOUCHIT.sk
Dizajn zadnej časti

Čalúnenie sedadiel a podlahy je vyrobené zo špeciálneho zamatu zo 100 % recyklovaného polyesteru, ktorý sa rozprestiera na podlahe potlačenej 3D vzormi. Tie slúžia ako podlahová rohož.
Pohodlie sedadiel zvyšuje prítomnosť nastaviteľných matracov na úrovni ramien. Pri konštrukcii sa využívajú recyklované materiály. To podstatné je ale zmena vedenia vozidla, pričom sa využíva ovládací prvok Hypersquare.

Čalúnenie vozidielZdroj: TOUCHIT.sk
Čalúnenie vozidiel

Hypersquare ukazuje, ako sa postupne k vízii automobilov približujeme. Volant nového vozidla má úplne nový, takmer štvorcový tvar. Nemá žiadne mechanické prepojenie na systém zatáčania kolies a vozidla, ale je to riadiaci panel, ktorým ovplyvňujete jazdu. Súčasťou volantu sú štyri otvorené časti, kde sú umiestnené dotykové tlačidlá na ovládanie ďalších funkcií vozidla.

Hypersquare v plnej parádeZdroj: TOUCHIT.sk
Hypersquare v plnej paráde

Volantom sa teda otáča, ale ten nemá mechanické prepojenie s natáčaním kolies. Ani pri najprudších otáčaniach nie je preto potrebné otočiť volantom niekoľkokrát, pokojne stačí otočenie o 90°. Súčasťou volantu je aj zobrazovanie prevádzkových parametrov.

Ako vodič môžete jednoduchým kliknutím alebo dotykom končekmi prstov spravovať všetky parametre vozidla a nedávate pritom ruky dole z volantu. Ako sme si vyskúšali, držanie digitálneho „volantu“ je úplne prirodzené, vozidlo sa ovláda pohodlne. Je to podobný zážitok ako ovládanie smartfónu.

Použitie nových recyklovaných a recyklovateľných materiálovZdroj: TOUCHIT.sk
Použitie nových recyklovaných a recyklovateľných materiálov

Strednú časť Hypersquare tvorí obrazovka podobná tabletu, ktorá je určená na zobrazovanie ovládacích informácií. Rôzne funkcie (klimatizácia, hlasitosť rádia, jazdní asistenti atď.) sa zobrazujú na dvoch bočných častiach, ktoré uľahčujú prístup k zvolenému príkazu. Tento príkaz sa nachádza vo vnútri kruhov a je prístupný pohybom palca bez uvoľnenia ovládača riadenia. Pre ďalší komfort z jazdy je okolie Hypersquare vyrobené pomocou 3D tlače, zatiaľ čo v strede je digitálna sklenená obrazovka.

PEUGEOT Hypersquare a nová generácia i-Cockpit, ktorá má priniesť skutočnú revolúciu v emóciách a pôžitku z jazdy, sa má objaviť v pripravovaných vozidlách značky do roku 2026.

Zdroje: vlastné, Peugeot

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté