Obe spoločnosti po dlhých rokovaniach úspešne uzavreli dohodu o dodávkach cylindrických lítium-iónových batérií pre elektromobily. Rokovania sa tiahli viac ako 9 mesiacov.  

Mazda Motor Corporation a Panasonic Energy po približne deviatich mesiacoch diskusií zameraných na vybudovanie strednodobého až dlhodobého partnerstva pre dodávky valcových automobilových lítium-iónových batérií dosiahli dohodu. V praxi to znamená, že Mazda bude už onedlho používať vo svojich elektromobiloch cylindrické batérie od Panasonic-u.

Panasonic
Panasonic

Detailné informácie o tejto kooperácii a presných typoch batérií zatiaľ nie sú známe, pričom obe spoločnosti uviedli, že podrobnosti budú oznámené vo vhodnom čase. Dávnejšie uzavrela podobnú dohodu so spoločnosťou Panasonic aj automobilka Subaru.

Je zaručený predpoklad, za Mazda i Subaru majú záujem predovšetkým o najnovší typ valcových batérií Panasonic typu 4680 (priemer 46 mm / výška 80 mm) alebo podobný typ s priemerom 46xx. Nový typ batérie má byť oficiálne predstavený v polovici aktuálneho roka. Počiatočná výroba nového typu batérii by sa mala zahájiť pre Mazdu a Subaru v Japonsku. Zároveň sa výroba typu 4680 začne aj v USA pre automobilku Tesla. Je viac než pravdepodobné, že Panasonic bude v USA zahltený novými objednávkami na tento typ batérií aj od iných automobiliek, ktoré budú chcieť poberať dotácie na produkty/diely vyrobené lokálne v USA.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté