BMW Vision Neue Klasse X prináša do segmentu Sports Activity Vehicles estetiku, technológiu, udržateľnosť a filozofiu Neue Klasse. Prvý plne elektrický derivát novej konštrukcie sa začne sériovo vyrábať v závode v Debrecíne (Maďarsko) v roku 2025.

Neue Klasse je oveľa viac než len vozidlo, alebo špecifický koncept. Ide o nový pohľad na značku BMW – a zároveň bude BMW stelesňovať viac ako kedykoľvek predtým.

Spoločnosť v podobe vozidla BMW Vision Neue Klasse predstavila na výstave IAA 2023 jasný obraz o budúcnosti značky vo verzii sedan. Najnovšie vozidlo Vision teraz ilustruje, ako BMW vidí budúcnosť svojich modelov X. BMW Vision Neue Klasse X znamená aktívny životný štýl, efektívnu dynamiku a sebavedomý postoj. Jeho dizajn spája jasný dizajnový jazyk exteriéru so svetlým a priestranným interiérom. Špeciálne svetelné a zvukové efekty, ktoré umožňuje ďalšia generácia ovládania BMW iDrive, zlepšujú intuitívny digitálny používateľský zážitok. Tri hlavné piliere vozidiel s označením Neue Klasse – elektrický, digitálny a cirkulárny, dopĺňa štvrtý rozmer. Radosť z jazdy, ktorá tvorí jadro značky BMW, sa vďaka ovládaniu pohonu a podvozku vyvinutému špeciálne pre Neue Klasse a vďaka šiestej generácii technológie elektrického pohonu BMW eDrive posúva na ďalšiu úroveň. Koncepcia udržateľnosti zabezpečuje aj zodpovednú výrobu, prevádzku, demontáž a recykláciu.

Inovatívne riadenie pohonu a podvozku: dynamickejší výkon, väčšia precíznosť, nižšia spotreba

Nový typ riadenia pohonu a podvozku poskytuje vynikajúci zážitok z jazdy prispôsobený individuálnym potrebám. Využíva nový softvérový balík vyvinutý interne v spoločnosti BMW Group a vozidlám Neue Klasse poskytne plynulú jazdu za každých okolností. Dva zo štyroch nových supermozgov posunú zážitok z jazdy v Neue Klasse do novej dimenzie.

Dizajn: Prepracované modely BMW X s nápadným vzhľadom

V kombinácii s dvojpriestorovým dizajnom modelu BMW X predstavuje zjednodušený dizajnový jazyk exteriéru aj interiéru vyvinutý pre Neue Klasse veľký skok vpred. Architektúra plne elektrického vozidla so zvýšenou svetlou výškou ponúka nové možnosti pre ešte priestrannejší interiér. Prináša dlhý rázvor, krátke previsy a klasické proporcie značky BMW. Veľké presklené plochy a panoramatická presklená strecha zaplavujú interiér prirodzeným svetlom a vytvárajú vzdušný priestor, ktorú dopĺňajú textílie v teplých farbách.

K výraznému dizajnu Vision Vehicle prispieva aj nový vzhľad značky pre modely BMW X. Vertikálne zarovnané LED jednotky ponúkajú novú interpretáciu charakteristického svetelného podpisu BMW. Vpredu a v strede sa nachádzajú ľadviny mriežky chladiča BMW, prepracované ako trojrozmerný prvok s vertikálne vyrovnanými a podsvietenými obrysmi. Svetlomety a ľadviny mriežky spolu vytvárajú svetelný efekt, ktorý sa aktivuje, keď sa vodič priblíži k vozidlu a pokračuje v interiéri.

Zadná časť dostala tvary evokujúce atletický výkon. Zadné svetlá, ktoré siahajú ďaleko do stredu, poskytujú horizontálnu interpretáciu pre značku BMW známeho tvaru L. Ich 3D tlačené prvky využívajú individuálne ovládanie s premenlivou intenzitou svetla, aby sprostredkovali obzvlášť výrazný hĺbkový efekt.

Zarovnané sklenené plochy a svetlý vonkajší lak Coral Silver dodávajú vozidlu BMW Vision Neue Klasse X určitú ľahkosť. V zadnej časti bočných okien sa nachádza typický znak, Hofmeisterov oblúk, ktorý teraz netvorí chrómové lemovanie, ale reflexná potlač. V závislosti od uhla pohľadu tak vzniká priehľadný, alebo reflexný povrch.

Vlastný používateľský zážitok s BMW Panoramic Vision a personalizovaným zvukovým zážitkom HYPERSONX WHEEL

Mierne zvýšená poloha sedenia zaisťuje sebavedomý zážitok z jazdy. Prepracovaný volant s multifunkčnými tlačidlami, centrálny displej s intuitívnym dotykovým ovládaním a BMW Panoramic Vision spolu s pokročilým hlasovým ovládaním inteligentného osobného asistenta BMW Intelligent Personal Assistant slúžia ako jednoduché a intuitívne rozhrania pre interakciu medzi vodičom a vozidlom. BMW Panoramic Vision premieta kľúčové informácie cez celú šírku čelného skla. V sériových modeloch Neue Klasse ho doplní vylepšený BMW 3D Head-Up displej.

V modeli BMW Vision Neue Klasse X tvorí centrálny displej elegantnú súčasť prístrojovej dosky a poskytuje obom predným cestujúcim optimálny prístup ku všetkým funkciám infotainmentu. Zobrazené farby sa neprenášajú len do náladového osvetlenia, ale aj do podsvietených textilných plôch prístrojovej dosky.

Ďalšie možnosti individuálnych úprav otvára Personal Sound Experience, predstavený prvýkrát s novým HYPERSONX WHEEL. Vďaka tejto digitálnej funkcii si môžu pasažieri vychutnať svoj obľúbený zvuk na akejkoľvek ceste. Zvuk generovaný v reálnom čase a upravený ťuknutím prsta na HYPERSONX WHEEL predstavuje inovatívny príspevok k pohlcujúcej a celostnej používateľskej skúsenosti, ktorá premieňa interiér vozidla BMW Vision Neue Klasse X na priestor pre osobné zážitky.

Technológia BMW eDrive: Šiesta generácia úspornejšia ako kedykoľvek predtým

V Neue Klasse dosahuje celková efektivita vozidla novú úroveň. Základný kameň v tomto prístupe predstavuje najnovšia, šiesta generácia technológie BMW eDrive. Okrem vylepšených jednotiek e-drive obsahuje aj nové a teraz okrúhle lítium-iónové články batérie s objemovou hustotou energie o viac ako 20 percent vyššou, ako dosahovali predtým používané prizmatické články. V kombinácii s prechodom na 800-voltový systém sa zvýši rýchlosť nabíjania až o 30 percent, čo vozidlám umožní nabiť dostatok energie na dojazd 300 km len za desať minút. Šiesta generácia pohonu BMW eDrive zároveň poskytuje až o 30 percent väčší dojazd. Pokiaľ ide o aerodynamiku, BMW Vision Neue Klasse X sa môže pochváliť pôsobivou novou špičkovou hodnotou. Dosahuje aerodynamický odpor znížený o 20 percent v porovnaní s porovnateľným modelom v súčasnej modelovej ponuke. Nová konštrukcia pneumatík a špeciálny brzdový systém pre plne elektrické vozidlá pomáhajú zvýšiť celkovú efektivitu vozidla až o 25 percent.

Znížená stopa CO2 vďaka efektívnejšej výrobe a dodávateľskému reťazcu

Do interiéru sa dostal úplne nový rastlinný povrchový materiál Verdana vytvorený na minerálnej báze a bez použitia ropy. V BMW Vision Neue Klasse X sa bude používať na spodnej časti obloženia dverí a na stredovej konzole. Vstrekované plastové časti prvý raz vzniknú z plastov vylovených zo svetového oceánu. Vo vybraných zložkách tvorí táto druhotná surovina, ktorá sa získava napríklad z vyradených rybárskych sietí, už 30 percent.

Výber materiálov a spôsob konštrukcie umožňujú ľahšiu demontáž komponentov a lepšiu recyklovateľnosť. Bočné prahy a predné a zadné nástavce nárazníkov sú tiež vyrobené z recyklovaných mono-materiálov. V tomto sa nový dizajnový koncept riadi princípom BMW i Vision Circular predstaveného v roku 2021, ktorý sa vo veľkej miere spoliehal na mono-materiály, ktoré zlepšujú možnosti recyklácie.

Neue Klasse predznamenáva novú kapitolu v histórii výroby. Závod BMW Group v Debrecíne v Maďarsku vznikal v celom štádiu vývoja a stavby ako iFACTORY.

Zdroj: BMW

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté