EQA-350 je plnokrvné elektrické kompaktné SÚV od značky Mercedes-Benz s výraznými črtami karosérie.

Je charakteristické výkonným motorom, inteligentnou navigáciou zameranou na elektrickú prevádzku. Vozidlo prichádza s vylepšeným MBUX a novými asistenčnými jazdnými systémami. Prostredníctvom šikovnej technológie nabíjania Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge) a voliteľných Zvukových zážitkov sa do kompaktnej triedy dostávajú inovácie z vyšších modelových súrodencov.

Modernizovaný dizajn exteriéru a interiéru

S novou plochou čierneho panelu so vzorom hviezd v prednej časti sa EQA aj vizuálne pripája k väčším modelovým bratom. Nový nárazník zvýrazňuje navonok vnímanú šírku prednej časti vozidla. Dizajnéri zmenili aj vnútornú časť zadných svietidiel. K novinkám v interiéri patrí volant aktuálnej generácie s ovládacími dotykovými poľami, ako aj ozdobné prvky drevo lipa s otvorenými pórmi v hnedej farbe, vzor Mercedes-Benz a podsvietený vzor Mercedes-Benz.

Väčší dojazd vďaka technickým optimalizáciám

Dojazd vozidla sa podarilo predĺžiť v prípade EQA až na 550 kilometrov podľa WLTP. Prispeli k tomu aerodynamické optimalizácie a pneumatiky s výrazne optimalizovaným valivým odporom. Počas každodenného jazdenia je užitočná nová funkcia maximalizovania dojazdu. V prospech väčšieho dojazdu je možné vypnúť elektrické spotrebiče ako obrazovka alebo klimatizovanie interiéru, prípadne možno obmedziť rozsah ich funkcií.

Jednoduchšie a komfortnejšie nabíjanie s funkciou Pripojiť a nabíjať

S funkciou Mercedes me Charge Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge) je možné nabíjať najnovšie modely EQA veľmi komfortne na verejných nabíjacích stojanoch, ktoré podporujú túto funkciu: po zasunutí nabíjacieho kábla sa nabíjanie spustí automaticky. Dodatočné overovanie zákazníka nie je potrebné. Vozidlo a nabíjacia stanica komunikujú priamo cez nabíjací kábel. My sme si to úspešne vyskúšali na rýchlonabíjačke IONITY pri Senci.

Až štyri Zvukové zážitky

Rozličné zvukové svety, ktoré umožňujú individuálne zvukové nastavenie, sú známe z väčších plnoelektrických modelov od značky Mercedes-Benz. Teraz sú tieto Zvukové zážitky k dispozícii v kombinácii s ozvučovacím systémom Burmester (na želanie) aj pre EQA. Okrem Striebristých vĺn a Čulého toku je možné v rámci balíka individuálneho prispôsobenia (mimoriadna výbava) online odblokovať dva ďalšie zvukové svety. 

Centrálny displej ako súčasť sériovej výbavy

Vozidlá EQA sú vybavené aktualizovanou generáciou systému MBUX. Vzhľad displejov možno individuálne prispôsobiť prostredníctvom troch štýlov zobrazovania (Decentný, Športový, Klasický) a troch režimov (Navigácia, Asistencia, Servis). V rámci pozmenenej logiky ponuky je teraz centrálny multimediálny displej súčasťou sériovej výbavy. Funkcie nabíjania sú teraz v systéme MBUX zobrazené prehľadnejšie. Po aktivácii online služieb v aplikácii Mercedes me dokáže inteligentný hlasový asistent viesť dialógy ešte lepšie a je ešte učenlivejší. 

Pre zvukový zážitok je k dispozícii systém Dolby Atmos

Ozvučovací systém Burmester (na želanie) je v kombinácii s novšou generáciou systému MBUX vybavený technológiou Dolby Atmos prinášajúcou najvyšší zvukový zážitok. Táto technológia dodáva hudbe väčší priestor, jasnosť a hĺbku. Okrem toho sa Dolby Atmos prispôsobí prostrediu prehrávania.

Asistenčné jazdné systémy so zlepšenou senzorikou

Súčasťou zlepšenej senzoriky je nová multifunkčná monokamera a nová cúvacia kamera. Napríklad aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu teraz pracuje komfortnejšie prostredníctvom zásahu do riadenia namiesto zásahu systému ESP.

Zdroje: vlastné, Mercedes

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté