Xiaomi SU7 má byť cenovo dostupný, no aj prémiový elektromobil na čínskom trhu.

Situácia okolo elektromobilu s označením Xiaomi SU7 sa pomerne rýchlo vyvíja. Prvý elektromobil z dielne výrobcu, ktorý sa sústreďuje najmä na smartfóny či nositeľnú elektroniku, bude už o pár dní predstavený. Xiaomi si na odhalenie elektromobilu a jeho uvedenie do predaja vybralo 28. marec 2024, keď sa dozvieme aj jeho oficiálne ceny. Čínsky gigant pritom dal do vývoja tohto elektromobilu všetko, od financií, cez svoju námahu až po najnovšie technológie.

Ceny elektromobilu Xiaomi SU7, ktorý bude dostupný v štyroch rôznych verziách, unikli len nedávno. Spolu s cenami sme sa mohli dozvedieť aj základné rozdiely medzi konkrétnymi verziami, ktoré budú pomerne výrazné. Okrem pôvodného úniku však CEO spoločnosti, Lei Jun, uviedol, aký je cenový strop pre elektromobil, pričom ide o prvé oficiálne vyjadrenie predstaviteľa spoločnosti.

Xiaomi SU7 s cenou do 500 000 yuanov

Elektromobil Xiaomi SU7 je bezpochyby produktom, na ktorý je čínsky výrobca azda najviac pyšný. Tento elektromobil vznikol len v priebehu niekoľkých rokov, pričom už o pár dní pôjde do predaja. Na globálne predstavenie elektromobilu od Xiaomi si však budeme musieť ešte chvíľu počkať. Očakáva sa totiž, že prvé takéto vozidlo bude na európskych cestách jazdiť až v roku 2030. Dovtedy má Xiaomi dostatok času na to, aby svoje technológie zdokonalilo.

Xiaomi SU7 MaxZdroj: TOUCHIT
Xiaomi SU7 Max

Teraz sa však k elektromobilu Xiaomi SU7 vyjadril aj Lei Jun, CEO spoločnosti Xiaomi a hlavná osoba, ktorá stojí za segmentom elektromobilov. Podľa neho bude model Xiaomi SU7 „najkrajším, najjednoduchším na ovládanie a najinteligentnejším vozidlom v segmente do 500 000 yuanov„. Táto cenovka je pritom minimálne zaujímavá, keďže v prepočte na americký dolár ide o takmer 70 000 dolárov.

Podľa skoršieho úniku by mala byť maximálna cena modelu Xiaomi SU7 vo verzii FE, teda tej najvyššej verzii, na úrovni približne 43 000 eur. Rozdiel oproti vyjadreniu CEO Xiaomi je teda výrazný, avšak treba rátať s tým, že spoločnosť možno plánuje konkurovať aj drahším elektromobilom. A práve preto vo vyjadrení figuruje vyššia cena.

Zdroj: reuters.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.

Komentáre sú uzavreté