Zelený benzín je z pohľadu špecifikácie tým najčistejším a najkvalitnejším palivom (benzínom) bez škodlivých prísad, ktoré môžete vo vašich strojoch a zariadeniach používať. Počuli ste o ňom?

Toto palivo existuje už roky, vyrába sa výhradne vo fabrike v Nemecku (Bottrop) a využívané je predovšetkým v západnej Európe. V rámci Slovenska neexistoval oficiálny dodávateľ tohto paliva, čo sa v nedávnej minulosti zmenilo. Zelený benzín od spoločnosti Hercutec-chemie.de začala na Slovensko dovážať spoločnosť LPP gmbh, s.r.o., ktorá je výhradným a certifikovaným dovozcom/predajcom tohto paliva v rámci Slovenskej republiky. Na webe spoločnosti – TU – nájdete všetky podrobnosti a certifikáty.

Hercutec - Výroba/PlnenieZdroj: Miroslav Illéš
Hercutec (Bottrop) – Výroba/Plnenie

Nás toto palivo po preštudovaní všetkých špecifikácií a výhod veľmi zaujalo, pričom sme neváhali a požiadali o dlhodobý test. Ten bude obsahovať praktické skúšky s rôznymi zariadeniami, predovšetkým to budú motorové píly, krovinorezy a centrály, ktoré na záver dlhodobého testu podrobíme emisným testom na certifikovanej stanici EK. Rovnako tak vyhodnotíme všetky poznatky nadobudnuté počas testu, či už to budú výhody alebo nevýhody. V hre je aj záverečný rozbor motorov zariadení, takže sa máte načo tešiť.  

„Téma udržateľnosti a ochrany životného prostredia je stále veľmi aktuálna a nás zaujíma, ako je možné v oboch smeroch dosiahnuť vysokú úroveň.“

Aby mal náš test skutočnú výpovednú hodnotu, tak budeme porovnávať. V praxi budeme používať dva rovnaké stroje s odlišným palivom, pričom do jedného budeme liať výhradne zelený benzín a do druhého klasický benzín. Ako ste mohli postrehnúť, tak v prvej fáze budeme testovať špeciálne palivo pre 2-taktné motory, teda rôznu záhradnú, lesnú a inú techniku.

Zelený benzín - Hercutec 2T
Zelený benzín – Hercutec 2T (25-litrová bandaska)

Čo je zelený benzín a čím nás zaujal? 

Zelený benzín je tým najčistejším palivom, ktoré má minimálny, resp. zanedbateľný obsah škodlivých látok. Jeho zloženie je takmer bez obsahu olova, uhľovodíkov, benzolu, síry a iných aróm poškodzujúcich zdravie i životné prostredie. Zelený benzín nie je syntetické palivo, ktoré so sebou prináša aj isté neduhy, ale ropný produkt, avšak v tej najčistejšej a najkvalitnejšej forme. Konvenčný motorový benzín je zložitou zmesou viac ako 100 rôznych, hlavne ľahkých uhľovodíkov, ktoré sa vyrábajú z komponentov ropnej rafinérie. Tieto uhľovodíky môžu mať toxický účinok na ľudský organizmus i životné prostredie.

Avšak, v zložitom procese destilácie ropy, ktorý je známy ako alkylácia, sa plyny rafinujú na vysoko čistý alkylát a ten je jedným z východiskových produktov pre zelený benzín. Aj vďaka tomuto procesu je zelený benzín chemicky stabilný a dá sa skladovať až 5 rokov bez straty kvality (3 roky v plastových nádobách). Skladovateľnosť je podložená certifikátom. Palivo tohto druhu sa predáva v 200-litrových a 60-litrových plechových sudoch, ale aj v 25-litrových, 5-litrových a 1-litrových plastových nádobách. Dlhodobá skladovateľnosť bez straty kvality je ďalším dôležitým faktorom, ktorý nás zaujal, predovšetkým s ohľadom na neistú dobu, v ktorej žijeme. 

Zelený benzín - stroje
Zelený benzín: Človek v priamom kontakte so strojmi ocení nižšiu produkciu škodlivých plynov, ktoré pri práci vdychuje .

„Špeciálne palivá tohto druhu sa používajú najmä tam, kde sú ľudia priamo vystavení výfukovým plynom zo spaľovacích motorov – údržba zelene motorovou mechanizáciou, profesionálne i domáce práce s motorovou pílou, prevádzky motokárových dráh, prevádzka motorových člnov, záchranné zložky a pod.“

Ekologický faktor je jasný, overíme si ho ešte na konci testu, je tu však ešte jeden mimoriadne dôležitý fakt, ktorým je predĺžená životnosť strojov, v ktorých je toto palivo používané. Výrobca robil rôzne prieskumy, ktorých výsledkom je, že používaním tohto paliva sa zásadným spôsobom znižuje opotrebenie motorov a predchádza sa ich zaneseniu, resp. nadmernej karbonizácii, ako to je v prípade používania konvenčného benzínu. Okrem toho, samotné spaľovanie je zásadne efektívnejšie a človek pracujúci s motorovým náradím nie je vystavený nadmerne škodlivým výparom. Zelený benzín využívajú aj rôzne záchranné zložky v zahraničí, napr. hasiči a pod.

Tento fakt má priamy vplyv aj na tému udržateľnosti – ak budú stroje a zariadenia fungovať bez porúch a dlhšie ako s bežným palivom, tak nebude potrebná ich častá obmena, čím sa opäť zníži vplyv na životné prostredie kvôli výrobe nových strojov a zariadení. V praxi to napr. znamená i to, že ak zazimujete motorovú kosačku a pred sezónou ju vyberiete, tak nebudete mať problém so štartom a rýchlym nábehom strojov ani po rokoch používania. Menej nákladov na opravy a servis = viac času, ušetrených nervov i financií. 

Zelený benzín - stroje
Zelený benzín: Hercutec 2T je vhodný pre všetky 2-taktné stroje, či už na bežné alebo profesionálne využitie.

Viaceré servisy záhradnej a lesnej techniky využívajú toto palivo na overenie správnej funkčnosti strojov – ak vám po sezóne nenaštartuje kosačka alebo motorová píla a zoberiete ju do servisu, tak je vysoko pravdepodobné, že tam z nej staré palivo vylejú, natankujú zelený benzín a motor nabehne na prvýkrát.

„Osobne som sa bol pozrieť aj na samotný proces výroby tohto paliva v Nemecku, pričom ma asi najviac prekvapil fakt, že toto palivo je takmer bez zápachu, teda oproti konvenčnému benzínu.“

Zelený benzín - Hercutec 2T / Hasiči BottropZdroj: hercutec-chemie.de
Zelený benzín – Hercutec 2T / Hasiči Bottrop

V ponuke distribútora sú aktuálne dve palivá: pre 2-taktné a 4-taktné motory 

HERCUTEC 2T bol špeciálne vyvinutý pre použitie v 2-taktných motoroch. Zelený benzín tohto typu je pripravený na okamžité použitie vo všetkých 2-taktných motoroch, nakoľko je od výroby namiešaný s plne syntetickým a biologicky rozložiteľným motorovým olejom v pomere 1 : 50. Automatizované miešanie paliva s olejom, priamo vo výrobnom procese, ponúka zaručené benefity s ohľadom na presnosť dávkovania a zároveň bezstarostnosť pre koncového používateľa. Netreba nič miešať, stačí naliať a pracovať. 

„Obe palivá spĺňajú nemeckú normu pre alkylátové benzíny (DIN 51641), a taktiež im bola udelená skúšobná značka dozornej rady pre lesnú a záhradnú techniku (KWF). HERCUTEC palivá sa predávajú už viac ako 10 rokov v rôznych krajinách EÚ, ako napr. Litva, Estónsko, Lotyšsko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko a Rakúsko.“

Zelený benzín - Hercutec
Zelený benzín – Hercutec (porovnanie s hodnotami konvenčného benzínu)

S použitím tohto paliva je zaručené, že zariadenia aj po dlhšom prestoji štartujú bez akýchkoľvek problémov – tento benefit ocenia najmä ľudia, ktorí používajú svoje motorové zariadenia nepravidelne (bežné starostlivosť o zeleň, sezónna príprava palivového dreva a pod.), pričom však chcú, aby im vydržali čo najdlhšie v dobrej kondícii. Významným činiteľom a cenným prínosom používania zeleného benzínu je aj dekarbonizácia spaľovacieho systému. 

Hlavné benefity: 

  • Chráni zdravie (produkuje zásadne menej škodlivých emisií) 
  • Spaľovanie bez nadmerného dymu, resp. výfukových spalín 
  • Znižuje riziko usadenín v motoroch na minimum 
  • Vyššie oktánové číslo zlepšuje výkon strojov
  • Chemicky stabilný (skladovateľnosť až 3 roky bez straty kvality)
  • Bez karcinogénneho benzénu a iných znečisťujúcich látok
  • Certifikovaný podľa DIN 51641 a ocenený pečaťou dozornej rady pre lesnú a záhradnú techniku ​​(KWF)
  • Palivo vyrábané v Nemecku

Oblasti použitia:

  • Motorové píly
  • Krovinorezy/kosačky/fukáre a vysávače na lístie
  • Drviče/mulčovače lístia a drevín
  • Nožnice na živé ploty
  • Ostatné dvojtaktné motorové zariadenia

HERCUTEC 4T vyhovuje svojou špeciálnou formulou najvyšším nárokom pre všetky 4-taktné motory, pričom zabezpečuje spoľahlivú a ekologickú prevádzku rôznych strojov. Vďaka spaľovaniu takmer bez zápachu a dymu je mimoriadne vhodný pre kryté motokárové dráhy, ale aj motorové člny, mopedy, 4-kolky, záložné centrály, motorky a pod. 

Hlavné benefity:

  • Chráni vaše zdravie (produkuje zásadne menej škodlivých emisií) 
  • Spaľovanie bez nadmerného dymu, resp. výfukových spalín 
  • Znižuje riziko usadenín v motoroch na minimum 
  • Vyššie oktánové číslo zlepšuje výkon strojov
  • Chemicky stabilný (skladovateľnosť až 3 roky bez straty kvality)
  • Bez karcinogénneho benzénu a iných znečisťujúcich látok
  • Certifikovaný podľa DIN 51641 a ocenený pečaťou dozornej rady pre lesnú a záhradnú techniku ​​(KWF)
  • Palivo vyrábané v Nemecku

Oblasti použitia:

  • Kosačky na trávu
  • Motokáry
  • Skútre
  • 4-kolky
  • Trávnikové traktory
  • Lodné motory
  • Snehové frézy
  • Záložné zdroje (generátory)
  • Ostatné štvortaktné motorové zariadenia

Výhradný distribútor pre Slovenskú republiku 

Spoločnosť LPP gmbh, s.r.o. bola založená v roku 2019, a to s pôvodným zámerom vykonávať zámočnícke, zváračské a potrubárske práce. Po úspechoch, predovšetkým na nemeckom trhu, sa firma začala špecializovať na distribúciu a predaj „zeleného benzínu“ na Slovensku.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou: www.zelenybenzin.sk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté