Model Spectre stojí na počiatku úplne novej kapitoly histórie spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars, pričom táto luxusná automobilka vstupuje do oblasti elektromobilov.

Rolls-Royce SpectreZdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Model Spectre bol ohlásený ešte v roku 2021 a odvtedy prešiel náročným a dôkladným testovacím programom, v rámci ktorého najazdili prototypy viac ako 2,5 milióna kilometrov. Konštruktéri strávili viac ako 50 000 hodín na mieste vodiča, aby mohli analyzovať a doladiť jeho jazdné parametre a charakteristiku.

Rolls-Royce SpectreZdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Slovenská premiéra tohto vozidla sa konala v Bratislave a boli sme tu osobne. Karel Kadlec, majiteľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars Prague, bol hostiteľom podujatia a pripomenul, že Spectre je začiatkom úplne novej triedy automobilov – ultraluxusných elektrických superkupé.

Rolls-Royce SpectreZdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Spectre je spojením elegancie a inovatívnych technických riešení, nadchne impozantným a zároveň ľahkým a dôsledne prepracovaným dizajnom. Pôsobí dojmom výnimočnej sily, a to vďaka najširšej mriežke masky chladiča, aká kedy bola na vozidle značky Rolls-Royce použitá. Jednotlivé lamely mriežky, ktorá svojím stvárnením pripomína antický panteón, sú umiestnené tak, aby vytvárali hladší a plynulejší povrch na optimalizáciu prúdenia vzduchu v prednej časti vozidla.

Rolls-Royce SpectreZdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Ucelená plocha presklenej časti kabíny bez viditeľných hrán výrazne prispieva k najnižšej hodnote koeficientu aerodynamického odporu v histórii značky Rolls-Royce, a to 0,25.

Soška Spirit of Ecstasy na maske chladiča tiež prešla aerodynamickou optimalizáciou, jej dizajn, tvarovanie a testovanie vo veternom tuneli trvalo spolu 830 pracovných hodín.

Zdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Na nevšedné tvary karosérie nadväzuje interiér, v ktorom Spectre ponúka posádke útočisko vo vysokom luxuse. Jeho súčasťou sú technické prvky z programu Bespoke, ktoré boli inšpirované tajomnom nočnej oblohy. Podsvietené obklady dverí Starlight Doors tvorí spolu 4 796 jemne svietiacich „hviezdičiek“. Alternatívne môžu byť dvere, ktoré sa otvárajú proti smeru jazdy, obložené drevom Canadel. Tento obklad je vyrobený z jediného plátu dreva, ktorý je umiestnený pod uhlom 55°, aby evokoval pohyb vozidla aj v rámci kabíny.

Zdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Konštruktéri Rolls-Royce dokázali optimalizovať celohliníkovú podvozkovú platformu s priestorovým rámom „Architecture of Luxury“, ktorá tvorí spoločný základ všetkých modelov značky Rolls-Royce. Model Spectre bol však od počiatku navrhovaný pre elektrický pohon. Premysleným použitím dielcov z hliníka lisovaného pri vysokých teplotách a zapracovaním akumulátora ako nosnej časti šasi sa podarilo dosiahnuť o 30 % vyššiu tuhosť karosérie než pri akomkoľvek inom doterajšom modeli značky Rolls-Royce. Konštruktéri umiestnili podlahu v polovičnej výške prahov. Medzi podlahou a akumulátorom vznikol priestor na vedenie káblov a potrubia klimatizácie a tým, že akumulátor je umiestnený na spodku karosérie, vytvára úplne hladký povrch spodnej časti vozidla.

Zdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Pre Rolls-Royce vychýrená jazda „ako na lietajúcom koberci“ je pri modeli Spectre výsledkom testovacieho a vývojového programu. Len doladením priebehu regeneratívneho brzdenia strávili vývojári viac ako 1 500 hodín, vďaka tomu nepôsobí silene, hoci ho posádka stále jemne vníma. Počas testovania na Azúrovom pobreží vo Francúzsku sa doladila charakteristika špičkového odpruženia Planar, ktoré v modeli Spectre prešlo digitalizáciou do ďalšej vývojovej fázy. Zážitok z jazdy typický pre vozidlo Rolls-Royce pomáha ďalej pozdvihnúť umiestnenie trakčného akumulátora. Jeho prínosom je nízka pozícia sedenia, interiér obklopujúci posádku a tiež extra odhlučnenie s hmotnosťou takmer 700 kilogramov.

Zdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

O toto vozidlo je obrovský záujem a ako sme sa dozvedeli na tlačovej konferencii, ak si ho objednáte teraz, dostanete ho v lete budúceho roka. Samozrejme to súvisí aj s tým, že vozidlá Rolls-Royce sa objednávajú aj s veľkou časťou osobného prispôsobenia. Preto je ťažké hovoriť o cene. Úplný základ je ale v sume okolo 350 000 eur.

Zdroj: Touchit.sk
Rolls-Royce Spectre

Na záver len pripomeňme, že elektrický dojazd na plnú batériu je okolo 526 km. U majiteľov tohto vozidla sa ale očakáva, že Spectre budú používať skôr na kratšie vzdialenosti a nabíjať sa toto auto bude na osobnej nabíjačke v garáži. Majitelia Roll-Royce obyčajne používajú na dlhšie vzdialenosti iné druhy dopravy, ako je napr. helikoptéra alebo jachta.

Zdroje: vlastné, Rolls-Royce

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté