Model SU7 sa začne predávať v prvej polovici tohto roka.

Koniec roka 2023 bol pre Xiaomi prelomový. Spoločnosť totižto predstavila svoj prvý elektromobil s označením SU7, ktorý stojí na počiatku novej éry značky. Čínskemu gigantovi sa tak podarilo zavŕšiť inteligentný ekosystém Človek × Auto × Domácnosť. Pri tejto príležitosti spoločnosť predstavila aj 5 kľúčových technológií pre elektromobily Xiaomi EV. Nedávno bolo dokonca odhalené, že Xiaomi sa pripravuje na spustenie masovej výroby výroby automobilu SU7, ktorá by mala začať v polovici februára. V tejto súvislosti sa spomína dátum 19. február, ktorý z viacerých dôvodov dáva najväčší zmysel.

Interiér Xiaomi SU7Zdroj: Xiaomi
Interiér Xiaomi SU7

S blížiacim sa autosalónom v Pekingu je možné už teraz predpokladať, že práve Xiaomi SU7 bude jednou z hviezd výstavy, ktorá je každoročne prehliadkou trendov nielen v elektromobilite. Hoci do dnešných dní, a to dokonca ani po oficiálnom predstavení Xiaomi SU7, spoločnosť neodhalila interiér tohto automobilu, tak dobrou správou je, že toto tvrdenie už neplatí. 

Interiér Xiaomi SU7Zdroj: Xiaomi
Interiér Xiaomi SU7

Portál ArenaEV informuje o prvých oficiálnych obrázkoch interiéru SU7 spolu so skicami, ktoré znázorňujú vývoj dizajnu interiéru. Pravdepodobne najväčším prekvapením je prítomnosť fyzických tlačidiel, čím sa Xiaomi rozhodne líši od Tesly a ďalších automobiliek, ktoré do svojich áut klasické ovládacie prvky už nedávajú. Toto rozhodnutie Xiaomi pravdepodobne spravilo po pozornom vypočutí vodičov áut, ktorí si na dotykové ovládanie s haptickou odozvou doteraz nezvykli.

Interiér Xiaomi SU7Zdroj: Xiaomi
Interiér Xiaomi SU7

Aj toto je jeden z dôvodov, prečo sa Xiaomi neponáhľalo s uvedením najmodernejších riešení, ktoré automobilový priemysel ponúka, a nechalo si čas na zváženie všetkých možností vedúcich k čo najväčšej spokojnosti budúcich majiteľov.

Zverejnené obrázky interiéru odkrývajú volant s plochou spodnou časťou, s klasickými tlačidlami a dvoma okrúhlymi ovládačmi na každej strane volantu. Stredová obrazovka je horizontálna, podobná tým vo vozidlách Tesla. Na pravej strane sú ovládacie prvky na nastavenie klimatizácie, svetlej výšky a zadného spojlera a tlačidlo Štart/Stop.

Zdroj: Xiaomi

Za volantom sa nachádza digitálna prístrojová doska s 56-palcovým Head-Up-Displayom, ktorý zobrazuje všetky dôležité informácie priamo pred vodičom. Stredová konzola je tiež posadená pomerne vysoko a spolu s nízkou palubnou doskou a obopínajúcimi dverami ponúka skvelý výhľad. Už predchádzajúce fotografie exteriéru naznačili, že vodič bude mať z automobilu SU7 veľmi dobrý výhľad, čo potvrdzuje aj pohľad z interiéru. Čelné sklo je posadené naozaj nízko a oba vypuklé predné blatníky jasne označujú okraje auta. 

Interiér Xiaomi SU7Zdroj: Xiaomi
Interiér Xiaomi SU7

Športového ducha rozhodne nezaprú ani predné sedadlá, ktoré sú jednoplášťové s pevnými opierkami hlavy, s hlbokým bočným vedením, ako aj zvýšenými bočnými opierkami. Je tak vidieť, že Xiaomi cieli na vodičov, ktorí hľadajú automobil so športovými sedadlami, nízkym sedením a palubnou doskou poskytujúcou veľmi dobrý výhľad dopredu.

V týchto dňoch sa však okrem obrázkov interiéru na internete objavilo aj video, ktoré odkrýva dizajn automobilu SU7 v celej jeho kráse. Zdá sa, že ide o prvú oficiálnu reklamu SU7. Generálny riaditeľ Xiaomi, Lei Jun, dokonca potvrdil, že prvé dodávky automobilov série SU7 začnú v prvej polovici tohto roka, čo je v zhode s blížiacim sa autosalónom v Pekingu, ktorý sa bude konať na prelome apríla a mája. 

Neoficiálne zdroje tvrdia, že SU7 sa bude predávať v prepočte od 39 100 eur za základný model s výkonom 295 k a končiť bude na cene v prepočte až 47 300 eur za verziu Max s výkonom 673 k.

Zdroj: ArenaEV

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté