Zaujímavosťou je, že ju navrhol, Frank Stephenson, dizajnér McLarenu P1, Ferrari F430, Maserati MC12 a pod.

Novinka vo svete detských autosedačiek, tzv. vajíčok, má rám z uhlíkových vlákien a špeciálne oceľové výstuže, ktoré pohlcujú energiu v prípade nárazu. Spoločnosť – Frank Stephenson Design, ktorá stojí za vývojom tejto autosedačky tvrdí, že ide o najbezpečnejšiu autosedačku na svete, čo je dosť odvážne tvrdenie, no viac ako 200 náročných nárazových testov preukázalo, že to nebude iba fráza, ale realita.

Babyark
Babyark

Autosedačka Babyark má rám z uhlíkových vlákien, pričom samotná základňa je obohatená o špeciálne oceľové výstuže so závitmi, ktoré pohlcujú energiu a pri náraze sa roztiahnu, čím spomalia pohyb sedačky smerov vpred. Ochrana pred bočným nárazom je inšpirovaná kosťami ďatľa a hlavová opierka využíva špeciálny protinárazový polymér D30.

Okrem pasívnych prvkov v inovatívnej konštrukcii sú prítomné aj viaceré senzory. Je ich celkom 14 (akcelerometre a gyroskopy) a v prípade nehody majiteľovi dokážu prostredníctvom špeciálneho softvéru oznámiť, či je bezpečné pokračovať v používaní danej autosedačky. Rovnako tak dokáže tento systém vodičovi, resp. rodičovi poradiť so správnym umiestnením sedačky a upozorniť na to, ak je inštalácia zlá. Dodajme, že aplikácia vie rodičov upozorniť aj na to, ak by zanechali dieťa v sedačke.

  • Babyark
  • Babyark
  • Babyark

Autosedačka je vhodná pre všetky deti s výškou do 1,25 metra a hmotnosťou od 1,8 do 30 kilogramov. Inštalovať sa môže v smere alebo v protismere jazdy. Tento model nemá presný dátum „spotreby“ ako to býva zvykom a výrobca tvrdí, že použité materiály sú extra trvácne, no i tak má každý majiteľ možnosť si ju dať po desiatich rokoch bezplatne skontrolovať.

Aktuálne sú na autosedačku Babyark otvorené predobjednávky s cenovkou 930 eur. Prví majitelia by sa jej mali dočkať začiatkom júna. Po tomto termíne sa bežná cena zdvihne na 1118 eur. Na záver ešte doplňme, že podľa výrobcu je táto autosedačka kompatibilná s 80% vozidlami a predáva sa so 100-dňovou bezplatnou skúšobnou lehotou. Ak vám nebude sedieť, môžete je vrátiť a výrobca vám vráti peniaze.

Zdroj: motor1.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu